پروفسور جهانشاهی، معاون پژوهشی دانشگاه فنی و حرفه ای؛
دانشگاه فنی و حرفه ای، اولین پارک ملی مهارت و صنایع خلاق را در کشور ایجاد می نماید
مراسم گرامیداشت هفته پژوهش و تقدیر از برگزیدگان پژوهشی دانشگاه فنی و حرفه ای استان مازندران با حضور دکتر جهانشاهی معاون پژوهشی دانشگاه فنی و حرفه ای، دکتر سلمانی رئیس دانشگاه فنی و حرفه ای استان مازندران، دکتر سیفی معاون پارک علم و فناوری استان مازندران، معاونین دانشگاه، رؤسای دانشکده های دوازده گانه استان، پژوهشگران برتر استان، اساتید هیأت علمی، مسئولین و کارکنان دانشگاه فنی و حرفه ای استان مازندران در تالار 16 آذر دانشکده فنی امام محمد باقر(ع) ساری برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه فنی و حرفه ای استان مازندران؛ دکتر حسن سلمانی رئیس دانشگاه فنی و حرفه ای استان مازندران در این مراسم بیان داشت: تقدیر و تشکر ویژه دارم از حوزه پژوهش دانشگاه فنی و حرفهای استان مازندران، هم معاون سابق پژوهش جناب آقای دکتر پاشایی که زحمات زیادی در زمان معاونتشان کشیدند و ماحصل کارشان و ادامه مسیرشان را در خدمت دکتر حسینی بودیم که در این مدت انصافاً همان پویایی و نشاط را در حوزه پژوهش مشاهده میکنیم. تغییر و تحول با توجه به سیاست سازمان مرکزی وجود دارد؛ چون دانشگاه فنی و حرفهای دائماً رو به پیشرفت است و سازمان مرکزی برنامههای بهتر و اثربخشتر را ابلاغ میکند.
وی با مرور بر فعالیتهای پژوهشی چهل و اندی ساله و اینکه کجا بودیم و اکنون کجا هستیم، بیان داشت: اولین نکتهای که در پژوهش باید به آن اهمیت دهیم این است که باید ماحصل و خروجی پژوهش، رسیدن به استقلال و عدم وابستگی باشد همان چیزی که در سرود ملی کشورمان میبینیم.
یک روزی از ساخت وسایل معمولی عاجز و وابسته به کشورهای خارجی بودیم که به نوعی تحقیر کشورهایی مثل ایران بوده است که به داشتن افراد مستعد و ماهر در دنیا زبانزدند. اگر قرار بوده مثل بعضی از کشورها ساختمانها، تجهیزات، پلها و صنایع ما را کشورهایی که ابر قدرت هستند در دست میگرفتند، این کشورهای خارجی هر طور که میخواستند با ما برخورد میکردند و قوانینی مانند کاپیتالاسیون را هم به وجود میآوردند.
حرکت رو به جلو زمانبر است و در این چهل و اندی سال تلاشهای زیادی در کشور انجام شده است. ابرقدرتها در این سالها کوشیدهاند تا ما را وابسته نگه دارند. وابستگی عدم امنیت را برای کشور و خانواده به ارمغان میآورد و دانشمندان، اعضای هیئت علمی، دانشجویان و مردم ما تلاش کردند تا وابستگی را منهدم کنند و از بین ببرند.
برای رسیدن به نقطهای که اکنون در آن هستیم و با شرایطی که ما در ۴۰ سال داشتیم، هر کشور دیگری به جای ما بود شاید ۵۰۰ سال طول میکشید تا به نقطه امروز ما برسد. کشور با انگیزه، امید و با دستان توانمند شما عزیزان ساخته شده است.
زمانی برای ساخت باتری ساده، بدنه ساده، و یک پالایشگاه ساده مشکل داشتیم. اما امروزه اگر اتفاقی مانند کرونا به مدت چند سال در دنیا رخ دهد، ما جزو کشورهایی هستیم که کمتر آسیب میبینیم و میتوانیم زندگی روزمرهمان را داشته باشیم.
باید آینده و نیازهای مربوط به آن و آنچه که علوم در آینده به آن میرسد را ببینیم. امروزه ابر قدرتها به خاطر منافع خود، علم و تکنولوژی را در اختیار سایرین قرار نمیدهند. بنابراین ما هم باید پا به پای آنها تلاش کنیم و با علم به پیش برویم. ما در زمینههای مختلف علمی به دستان توانمند پژوهشگرانی مانند شما و دانشمندانی مانند پروفسور جهانشاهی که جزو دانشمندان برتر یک درصد دنیا میباشند احتیاج داریم. ما دانشمندان بزرگی داریم اما با در نظر گرفتن مسائل سیاسی و در نظر گرفتن برخی معذوریتها، بعضی از دانشمندان ما نمیتوانند دستاوردشان را در مجامع بینالمللی ارائه کنند. بعضی دستاوردها سری و محرمانه و داخلی و برای کشور است و نمیشود ارائه کرد. که اگر این محدودیت ها را نداشتیم، دانشمندان زیادی مانند شهید فخری زاده و شهید علی محمدی در دانشمندان یک درصد برتر دنیا می داشتیم. ما جزو کشورهای پیشرفتهای هستیم که دارای علم اثربخش میباشیم.
مازندران نیاز به حمایت جدی دارد شما از توانمندی تک تک این پژوهشگران و اساتید واقفید. مهمترین دغدغه اساتید هیئت علمی درآمدشان میباشد. در ارزیابی عملکرد، خروجی و کارایی وجود دارد. برای رسیدن به ارزشیابی ۱۰۰ باید از خودمان مایه بگذاریم و برای ارتقای سیستم و دانشگاه تلاش کنیم مشروط بر اینکه حمایتهای دولت و سازمان مرکزی را از اعضای هیئت علمی داشته باشیم.
پروفسور محسن جهانشاهی، معاون پژوهشی دانشگاه فنی و حرفه ای کشور و سخنران اصلی این مراسم در سخنان خود بیان داشت: هفته پژوهش و فناوری بهانهای است که ما خدمت اساتید محترم، اعضای محترم هیئت علمی، مدرسین شریف دانشگاه فنی و حرفهای برسیم و عرضه خسته نباشید و خدا قوت خدمتشان داشته باشیم و دست مریزاد میگوییم.
روز دانشجو را تبریک و تهنیت عرض می نمایم. همه ما در دانشگاه، خدمتگزار دانشجویان هستیم و اگر دانشجویان نباشند ارکان دیگر دانشگاه معنا پیدا نمیکند. اجازه دهید که سلام آقای دکتر خسرویان را هم خدمت همه عزیزان معزز حاضر در جلسه ابلاغ کنم و از طرف ایشان عرض خسته نباشید و خدا قوت، خدمت همه عزیزان داشته باشم.
وی در خصوص برنامههای آتی برای تعالی دانشگاه بیان داشت: در ۵۰ سال گذشته اعتقاد بر این بود که آنچنان که بایسته و شایسته دانشگاه فنی و حرفهای بود به آن توجه نشد. زمانی، دانشگاههای نظری جولان می دادند و چه از نظر انتخاب دانشجو در ورود به دانشگاه و چه از منظر جذب اعضای هیئت علمی، به گونه ای که اساتید حاذقتر یا مدرسین لایقتر در اولویت اول امکان داشت که دانشگاههای نظری را انتخاب کنند. همواره دانشگاههای لاکچری و دانشجوهای فرست کلاس در همه تصمیم گیریها و تصمیم سازیها نامشان برده میشد. همه ما کم و بیش فارغ التحصیلان همین دانشگاه هستیم. هیچ نقدی به این دانشگاهها وارد نیست اما آنچه مسلم است به دانشگاههای وکیشنال و تکنولوژیکال همیشه در لایههای دوم و سوم پرداخته میشد.
هرچه به جلوتر رفتیم این تفکرات تغییر کرد نه به خاطر تفکرات بعضی از بزرگواران و مسئولین و مدیران و بزرگان بلکه بر اساس واقعیتهای کف میدان. شما در سالهای گذشته کجا سراغ دارید که وزیر محترم علوم از هر دو مصاحبهای که انجام میدهند حتماً یکی در مورد مهارت صحبت کنند؟ جناب دکتر زلفی گل در تمام صحبتهایشان بحثهای مهارتی را مطرح میکنند و اساساً معتقدند رشتههایی که ایجاد میشوند حتماً باید پیوست شغلی داشته باشد. در حقیقت نیازمندیها و فشار کف مجموعه جامعه به این سمت رفت که آنهایی که در حوزه حکمرانی آموزش عالی قرار است تصمیم گیری و تصمیم سازی بکنند، باز تعریفی در تعاریف خودشان داشته باشند. در برنامه ۵ ساله هفتم توسعه تا انتهای برنامه قطعاً و یقیناً باید آموزشهای مهارتی در کشور سهمش ۴۰ درصد آموزشهای عالی کشور باشد. این امر به زیرساختهای سنگینی نیاز دارد و شما باید برنامه کار خود را تغییر دهید.
دکتر جهانشاهی ادامه داد: دومین جلسه شورای پژوهشی را در کشور داشتیم تا بخشی از مشکلات این حوزه را بتوانیم حل کنیم و سهم خودمان را در حوزه مهارتی کشور بالا ببریم. در خصوص درآمدهای معیشتی، یک سازمان توسعهای را در ستاد کشور در حال پیگیری هستیم تا بتوانیم مسائل تجاری سازی خیلی از این محصولات را رفع نماییم. دانشگاههای دیگر به این سمت رفته اند و مسائلشان را برای فروش محصولات حل کردند. اساساً اینکه شما کارمند دولت هستید و در کنار آن نمیتوانید درآمد داشته باشید دیگر تمام و تعطیل شده است. ما باید متناسب با شأن یک مدرس بتوانیم کاری بکنیم که درآمدهای کنار خودش را قانوناً و مشخص داشته باشد.
این مقام مسئول در خصوص موضوع حوزه کاری معاونت پژوهشی مرتبط با پارک بیان داشت: در حدود سه هفته پیش میزبان آقای دکتر محمد علینژاد معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم بودیم و توانستیم قول جدی مجوز اولین پارک ملی مهارت و صنایع خلاق را در کشور بگیریم. این پارک در زنجیره پارک های کشور می تواند از مجموعه اعضای هیئت علمی و دانشجویان خودش ورودی داشته باشد و ورودی دیگر این پارک از پارکهای دیگر است و در آن، موضوعات تخصصی مهم و بحثهای نمونه سازیهای مهارتی که بعضاً امکان دارد در دانشگاهها و پارکهای دیگر نباشد مطرح خواهد شد. یک تک پارک در حوزه مهارت در کشور خواهد بود که میتواند به صورت نتورک، پردیسهای فناوری آن در استانهای مختلف ایجاد شود. مکان پارک سنترال در تهران خواهد بود و یکی از دانشکدههای تهران به سنترال پارک تبدیل خواهد شد و در استانهایی که ظرفیت وجود داشته باشد که مرکز رشدشان به آن بلوغ لازم رسیده باشد تا به پردیس تبدیل شوند، اینها به صورت نتورک به پارک سنترال وصل میشوند و بر اساس سازمان توسعه میتواند یک بحث درآمد اختصاصی هم ایجاد کند که در حقیقت یک بخش از دغدغه اساتید ما را در بحث معیشت حل بکند.
چون ما دانشجویان تحصیلات تکمیلی نداریم و بر اساس زیست بوم دانشگاه فنی و حرفهای، عمده کارها توسط اساتید انجام میشود و به همین منظور کیفیت محصولات هم فرق میکند. افتخار میکنیم به دستان توانمند اساتید این دانشگاه که با همین دستان بتواند با تولید خودروی خوبی که به نمایش گذاشت مهارت خود را به رخ دیگران بکشد. دیگر دوران اساتید یقه سفید و کت و شلواری گذشته است.
معاون پژوهشی دانشگاه فنی و حرفه ای کشور افزود: کنسرسیوم اشتغال از افتخارات مجموعه دانشگاه فنی و حرفهای است که استارت آن را به برکت سردار سرافراز شهید حاج قاسم سلیمانی در دو هفته پیش در کرمان زدیم. در کنار جشنواره ذوالفقار، اولین کنسرسیوم اشتغال را در کرمان راه اندازی کردیم. ۱۹ شرکت بخش خصوصی وارد تعامل و قرارداد با دانشگاه فنی و حرفهای استان کرمان شدند. همین الان در کرمان اگر دانشجویی فارغ التحصیل بشود بر روی صندلی شغل خودش مینشیند.
ظرفیت صنعتی استانها با هم فرق میکند اما مازندران هم ظرفیت صنعتی خودش را دارد و ما انتظار داریم به همت دکتر سلمانی، دکتر حسینی، دکتر میانسری و بقیه افرادی که در مجموعه ارتباط با صنعت فعالیت میکنند، یک کنسرسیوم خوب با یک عدد بسیار خوبی را در مازندران داشته باشیم.
پروفسور جهانشاهی تاکید کرد: کنفرانس ملی مهارت را امسال برای اولین بار در کشور ۸ و ۹ اسفند در سالن همایشهای صدا و سیما برگزار خواهیم کرد. این کنفرانس یک قدرت نمایی از حکمرانی حکومتی دانشگاه فنی و حرفهای در سطح کشور خواهد بود تا در سطوح کشور، تغییرات و تحولی در حوزه مهارتی اتفاق بیفتد. امروزه حوزه فنی و حرفهای به حوزه به موضوع مطلوب و فرست کلاسی تبدیل شده است و همه میخواهند متولی آن باشند و لازم است نشان دهیم در حوزه فنی و حرفهای، پرچم در دست دانشگاه فنی و حرفهای است.
ما در حوزه دانشگاه فنی و حرفهای در یکی دو سال اخیر دستاوردهای زیادی داشتیم که نه فقط به زحمات دوستان در این دوره برمیگردد و طبیعی است که قدمت چندین ساله دارد که در این مدت زحمت کشیدند. تجمیعش در این سالهای اخیر خودش را نشان میدهد ولی نافی این نیست که من صراحتاً عرض کنم که همدلی خوبی در سطح هیئت رئیسه دانشگاه و در سطح تهران وجود دارد و قدمهای بسیار بزرگی در سطح کشور دارد برداشته میشود.
وی در پایان سخنان خود با اشاره به بین المللی سازی دانشگاه فنی و حرفهای گفت: در معیت دکتر خسرویان سفری را به مالی و بورکینافاسو داشتیم. پیگیر هستیم تا میز آفریقا را به دانشگاه فنی و حرفهای اختصاص بدهند. اولاً باید ببینیم برنامههایمان چیست و داریم چه کاری را انجام میدهیم. رشتههای تحصیلی را برای آن مجموعه تعریف خواهیم کرد و قرار است اولین شعبه دانشگاه فنی و حرفهای برون مرزی را در کشور مالی داشته باشیم و اساتید ما به آنجا اعزام میشوند و کشور مالی، هاب ما خواهد بود و کشورهای اطراف میتوانند دانشجویانشان را به آنجا بفرستند. وقتی رشتهها نهایی شد فراخوان خواهیم داد و اساتید مسلط به زبانهای انگلیسی و یا فرانسوی برای اعزام به کشور مالی انتخاب خواهند شد و ما میتوانیم در گسترش آموزش مهارتی در آفریقا نقش داشته باشیم. کشورهای دیگری هم در بحث بینالمللیسازی برنامه ما هستند. در بعضی از دانشگاهها و کشورها قرار است تبادل استاد و دانشجو داشته باشیم و در خارج کشور به توسعه مراکز و رشتهها میاندیشیم؛ یعنی در حقیقت این کاریست که روی آن دارد برنامهریزی میشود که بتواند چهره دانشگاه فنی و حرفهای را تغییر بدهد.
در حاشیه این مراسم، نمایشگاه هفته پژوهش از دست ساخته ها و دستاوردهای پژوهشی اساتید و دانشجویان دانشگاه فنی و حرفه ای استان مازندران افتتاح شد و مورد بازدید قرار گرفت.
رونمایی از لوگوی جدید مرکز رشد دانشگاه فنی و حرفه ای استان مازندران و تقدیر از نوآوران و پژوهشگران برتر استان از دیگر برنامه های این مراسم بود که به همت حوزه معاونت پژوهشی دانشگاه فنی و حرفه ای استان مازندران برگزار شد.