در حال بارگذاری ...
پنج‌شنبه 27 دی 1403
nus.ac.ir

وَ ما أَدْراکَ ما لَیْلَةُ الْقَدْرِ : شب قدر

«قدر»در لغت به معنای اندازه و اندازه گیری است.در اصطلاح: از ویژگی هستی و وجود هر چیزی و چگونگی آفرینش آن، به عبارتی اندازه و محدوده وجودی هر چیز، «قدر» نام دارد.

بنابر دیدگاه حکمت الهی: در نظام آفرینش، هر چیزی اندازه ای خاص دارد و جهان حساب و کتاب دارد و عملی نمی تواند بر خلاف قانون الهی و  نظام آفرینش باشد.

خداوند در قرآن کریم بیان کرده است: شب قدر، بهترین شب مقدس و متبرک سال است، شب قدر پر ارجترین و پر رمز و رازترین شبها در گردونه زمان است که قلمها در وصفش می شکنند، زبانها از توصیفش قاصرند و عقل در فهم آن مبهوت و متحیر میماند، شبی پر برکت که همتراز هزار ماه و سرنوشت ساز برای انسان است.

مرحوم علامه طباطبایی می فرماید: مراد از «قدر» تقدیر و اندازه گیری است. خداوند در آن شب حوادث یک سال را مقدر می کند از قبیل حیات، مرگ، رزق، سعادت، شقاوت. (المیزان، ج20، ص 379)

امام علی (ع) دلیل مخفی بودن شب «قدر» را در این چند شب می فرماید: مومنان شب های بیشتری را قدر بدانند و در آرزوی درک فضیلت شب قدر، به کارهای نیک و عبادت بیشتری پرداخته و از معاصی و زشتیها دوری گزینند تا ملکات فاضله در مؤمنان راسخترشود و در نتیجه از برکات و فیوضات الهی بیشتری در این شبها بهره مند گردند. 

امام صادق(ع) می فرماید: سرآمد ماههای سال، ماه رمضان است و قلب ماه رمضان شب « قدر» و شب «احیاء» می باشد و فضایل شبهای قدر را اینگونه می شمارد: «قدر» به معنای درک منزلت و بزرگی خداوند است، شب فرود آمدن ملائکه و روح است، شب قدر آمرزش گناهان و گشایش رحمت برای آدمی است و نورانی کردن دلهاست. خداوند در شب قدر آنچه را که پیش خواهد آمد از زندگی تا مرگ، از خوب و بد یا رزق و روزی، در این سال تا سال بعد مقدر میفرماید.

شبهای قدر را  برای سلامتی آقا امام زمان عج الله و سلامتی مردم جهان احیاء و قدر بدانیم.

روابط عمومی دانشگاه فنی و حرفه ای استان مازندران