در حال بارگذاری ...
دوشنبه 24 دی 1403
nus.ac.ir

روز مهندس گرامی باد

مهندس کیست؟

مهندسی یعنی "به کار بردن علوم و فنون به منظور طراحی و یا توسعه ساختارها، دستگاه‌ها، ماشین الات یا فرآیندهای تولید یا کار کردن با آن‌ها و به کار بردن آن‌ها به صورت تنها یا در ترکیب با وسایل دیگر و یا ساختن و به کار انداختن آن‌ها از طریق درک کامل ساختمان آن‌ها و یا به منظور پیش ‌بینی کردن رفتار آن‌ها تحت شرایط و موقعیت‌ها ویژه و معین. ضمن این که مهندس باید با بررسی جنبه‌های مرتبط با موضوع از جمله هدف و کاربرد یک ابزار، مسائل مالی و اقتصادی مرتبط با آن، چگونگی حفظ سلامتی و امنیت انسان و طبیعت حین طراحی، توسعه یا به کارگیری ابزار و وضعیت حقوقی و مالکیت آن، آشنایی کافی داشته باشند."

  • مهندس فردی است که یافته های علمی را به طور مؤثری در خدمت جوامع انسانی قرارمی دهد.
  • فردی که بطور ویژه ای آموزش یافته و دارای تجربه هایی در برنامه ریزی وتوسعه زیربناها و ابزارهاست؛ مهندس باید قادر به ایفای نقش راهنما در فرایندهای مهندسی به منظور تأمین نیازهای جوامع باشد.
  • مهندسان با زمینه هایی چون ادراک، کاربرد، طراحی، توسعه و مدیریت پروژه هاو فرایندها سر و کار دارند.
  • جهان به سرعت در حال تغییر، نیاز به مهندسانی دارد که بتوانند نقش به مراتب پیچیده تری از گذشتگان خود ایفا کنند.
  • او علاوه بر مهارتهای فنی باید در حوزه های غیر فنی نیز شایستگی لازم را داشته باشد.
  • لازم است یک مهندس در برقراری ارتباط، توانمند باشد.
  • او باید قادر به حل مشکلات باشد.
  • او باید دارای شایستگی مدیریتی لازم باشد.

کیفیت مهندسان:

  1. انگیزه و صداقت 2. اشتیاق به آموختن 3. قدرت تجسم 4. قابلیت داوری سالم 5. فکر و عمل دقیق 6. درک مسائل اقتصادی 7. استعداد رهبری سازمانی 8. دارای قدرت ابتکار و خلاقیت 9. دارا بودن توان برای انجام دادن کارهای سخت 10. قابلیت تفکر و ابراز نظر خود به صورت شفاف

بهترین توصیف یک مهندس

بنابراین به طور خلاصه همانطور که در اکثر کتابهای مرجع جهان آمده، می‌توان گفت عبارت انگلیسی:

" problem  Solving" به معنای  ”حل مشکل“ بهترین توصیف برای عمل مهندسی است. این ممکن است شامل جنبه‌های کیفی، کمی، فیزیکی، اقتصادی و غیره باشد.

به این ترتیب می‌تون تأکید کرد که هدف غایی مهندس "عمل کردن صحیح" است، حال آنکه که کار دانشمند (scientist) " آگاهی و دانستن" است.

دانشمند به "جمع آوری، طبقه بندی، سازماندهی و تفسیر دانسته‌ ها و فرضیات" می‌پردازد در حالی‌که مهندس از این دانش برای "حل مشکلات" استفاده می‌کند.

وظایف اصلی یک مهندس

  1. تحقیق (Research) علمی، فنی و صنعتی به منظور کشف را‌ه‌ حل‌های تازه و سودمند.
  2. توسعه (Development) فنی به منظور اعمال دستاوردهای تحقیقات موجود برای غلبه بر یک مشکل یا بهبود کمی و کیفی سیستم و ابزار.
  3. طراحی (Design) یک یا چند ساختار، سیستم یا ابزار با بهره‌گیری از مدل‌های مهندسی، روش‌ها، نیازهای کنونی و شرایط خاص.
  4. ساخت (Construction) که براساس آن مهندس وظیفه دارد ضمن آماده ‌سازی فضا و محیط تولید، رویه ساخت، کیفیت محصول، هزینه تمام شده و نحوه سازماندهی منابع و تجهیزات را مشخص کند.
  5. تولید (Production) محصول یا سیستم که شامل "برنامه ریزی و زمانبندی کار" (Planning) انتخاب و مشخص کردن ترتیب فرآیندها، ابزارها، مواد اولیه، چیدمان (layout)، عناصر و اجزای سیستم نهایی(Components) ، آزمایش، بازرسی و عیب‌یابی محصول است.
  6. به کار انداختن (Operation) یک سیستم یا محصول که ممکن است توسط افراد دیگری تولید شده باشد. این مهارت شامل آشنایی با کنترل‌های مکانیکی، الکترونیکی یا نرم ‌افزاری ابزار و سیستم، تأمین نیرو و انرژی لازم برای به کار افتادن آن، حمل و نقل، ارتباطات و جنبه‌ های اقتصادی است.
  7. مدیریت (Management) ابزارها و سیستم‌ها به خاط تحلیل وضعیت گذشته و حال تجهیزات و دستگا‌ه‌ها، پیش‌بینی وضعیت آینده آن‌ها و سازماندهی منابع مالی، انسانی و اطلاعاتی موجود برای کسب نتایج بهتر در آینده.